7 Nu-uri pe care un fotograf trebuie să le rostească
by George Nicolae – F64
Ştim cu toţii că fotografia e artă, în primul şi primul rând. Bun, aşa e. Există însă anumite aspecte…mai sensibile, ca de exemplu monetizarea fotografiei.
Fotografia de produs, fotografia de nuntă, fotografia de eveniment etc pot fi monetizate şi asta nu este ceva ce trebuie rostit mai încet, cu o oarecare jenă. Un fotograf îşi oferă serviciile şi e absolut normal să fie recompensat pentru asta. Problema apare când unii…consideră că nu ar trebui să se grăbească…”lasă că sunt artişti, domnule, se descurcă ei!”
George Nicolae ne prezintă acele NU-uri absolut esenţiale pentru un fotograf care se confruntă zilnic cu probleme legate de monetizarea muncii sale.
“Cel mai greu lucru în România zilelor noastre este să spui NU. De ce? Pentru că atunci urmează inevitabil întrebarea ‘De ce?’.
Greutatea unei situaţii în care trebuie să explici de ce nu vrei să-i împrumuţi unui prieten bani, de ce nu vrei să-i dai unei rude maşina sau de ce nu vrei să pozezi pisica nu ştiu cui, deşi e simpatică şi haioasă, iar el e un tip cu multe relaţii şi ar putea să te ajute, te face uneori să nu poţi spune NU. Dar cu ceva exerciţiu se poate.
Iată cele mai frecvente întrebări adresate unui posibil fotograf la care e musai să se răspundă negativ.
1. Îmi poţi face un discount? Vom mai avea şi alte proiecte împreună.
Nu. Preţul corect e X. Poate la următoarele proiecte vei putea face un discount. Dar de cele mai multe ori un discount dat acum îl va face pe client să nu mai revină lăsându-i senzaţia că te-a fentat. Dacă discount-ul se acordă proiectului viitor va şti că la tine obţine un preţ bun.
2. Vreau toate imaginile. Dar toate. Uite, am laptop-ul şi varsă-le din aparat direct.
Nu. În primul rând pentru că nu lucrezi la cantitate, ci la calitate. Imaginea finală se obţine dintr-un lung şir de probe şi teste şi tu ştii exact în care din ele lumina e cea mai bună, unghiul e potrivit şi subiectul expresiv. Tu alegi fotografiile ce te vor reprezenta mai departe, iar astea în mod sigur sunt puţine dar foarte bune.
3. Nu mă interesează prelucrarea. Da-mi fotografiile aşa cum sunt.
Nu. Geneza unei imagini nu se termină odată cu declanşarea. În funcţie de destinaţia sa fiecare fotografie necesită o minimă post procesare, corectarea unor tonuri, o temperatura de culoare corectă, mă rog, lista poate fi mai lungă sau mai scurtă. Nu numai că imaginile vor fi ‘brute’, dar e de datoria orcarui fotograf să-şi termine treaba şi nu doar să apese haotic pe declanşator.
4. Totul va fi gata într-o ora, nu?
Nu. Lucrurile făcute sub presiune nu aduc avantaje nimănui. E infinit mai avantajos să poţi oferi o fotografie bună decât una repede şi proastă. Un polaroid poate face oricine, dar un fotograf face ceva mai mult de atât.
5. Am o idee. Tu te bagi cu fotografia şi la sfârşit împărţim veniturile.
Nu. Dacă tu nu crezi în ideea ta suficient de mult pentru a ţi-o finanţa de ce ar crede altcineva? Fotografii au perioda lor de entuziasm şi romantism dar de la un moment dat încolo descoperă că obiectivele costă, filtrele la fel, aparatele nu se dau decât pe bani, iar Canon sau Nikon nu pot fi convinse să ţi le dea pe principiul că ai o idee şi când faci bani le vei plăti şi lor.
6. Ai messenger?
Nu. E de preferat muncă în linişte fără să fie nevoie că între un Levels şi un Curves să răspunzi la diferite întrebări legate de tipografie, dpi, profile de culoare sau câte imagini crezi tu că ar încăpea într-un anumit număr de pagini.
7. Vreau şi eu imaginile mari, trebuie să ajung cu ele la tipografie acum. Vorbim de plată după.
Nu. Dacă nu e un client cu care ai mai lucrat de cel puţin 3 ori atunci imaginile finale nu vor fi livrate decât după achitarea sumei convenite. Sigur pe net pot fi puse sau trimise pe mail fotografii mici cu watermark pe ele pentru a putea demonstra calitatea finală a imaginilor dar atât. Nu jigneşti pe nimeni. În viaţă lucurile trebuie să fie fair. Tu ţi-ai terminat treaba e normal ca şi celălalt partener al colaborării să-şi îndeplinească sarcinile.
Da! Cel mai important lucru e pasiunea. Fă lucrurile cu tot sufletul, ia-te la întrecere cu tine, sari peste propriile stachete şi depăşeşte-ţi proprile ‘recorduri’. Scopul e să realizezi imagini de care să fii mândru, nu doar să faci bani pentru că mai devreme sau mai târziu vor ajunge să conteze pentru tine mai mult decât fotografiile. Nimic nu e mai edenic ca un fotograf în călătoria lui.”
clfphotoevents.ro clfphotoevents.ro beauty fashion portret artstudio-clfphotoevents-foto
clfphotoevents.ro clfphotoevents.ro beauty fashion portret artstudio-clfphotoevents-foto
7Nu-uri pe care un fotograf trebuie
7Nu-uri pe care un fotograf trebuie
Post a Comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.